Farum Skytteforenings historie tager sin begyndelse ved at der medio januar 1883 fandtes indrykket følgende bekendtgørelse i Frederiksborg Amts Tidende og Frederiksborg Amts Avis:
Farum og Omegns beboere indbydes til Møde i Farum Kro, onsdagen d. 24. januar kl. 6 eftermiddag, for om muligt at danne en kreds af Frederiksborg Amts Skytteforening
Det berammede møde afholdtes, og skovfoged A. O. Pedersen, Maglehus af Ganløse Orned udtalte: "Skytteforeningens fremkomst måtte vel egentlig henlægges til fredsslutningen 1864, med det formål for øje at gøre Skytteforeningerne til en særskole for Hæren i snæver betydning". Samtidigt påpegede man "…den store betydning, det ville have for ungdommen at bruge et overmål af kræfter på at udvikle kappelyst, ved at deltage i en Skytteforening, som er lagt an på, at riffelskydning og legemsøvelser skulle være sideordnede".
Det var således allerede på dette tidspunkt, at skytteforeningernes primære virke bevægede sig mod at være af rekreativ og ikke af forsvarsmæssig karakter. På det stiftende møde tegnede 30 medlemmer sig, og skovfoged A. O. Pedersen blev valgt til formand. Et hverv han bestred i næsten 40 år.
Det oplystes på mødet, at man, grundet ejers vægring, ikke kunne benytte den skydebane, som den nu opløste 14. skyttekreds i Farum havde brugt. Man gik derfor i gang med at finde et nyt passende sted, og valget faldt på en mark ejet af proprietær Jensen af Bregnerød. Denne lå øst for den søndre ende af Ravnsholt Skov.
Samme forår kom skydningen i gang. Foreningen startede med 2 forlade- og 2 bagladerifler. "Kjøbeskud" solgtes for 4 øre pr. stk.
Den 7. oktober 1883 afholdtes den første præmieskydning om 3 rækker præmier. Til denne første skydning lavede man også et hurtigløb. Løbelængden var cirka ¼ mil, og der skulle løbes fra Bregnerød Skole til Farum Kro. 10 deltagere meldte sig. Nr. 1 og 2 løb vejlængden på knapt 8 minutter.
Om aftenen samledes folk til præmieuddeling, og der mødte hen ved 100 personer op. Man sluttede af med fællesspisning og bal i Farum Kro. Formand A. O. Pedersen udtalte ved denne lejlighed: "…med ønsket om at der alletider vil findes mænd, der forstår at bringe skyttesagen fremad".
I den følgende kronologiske oversigt er opført et udpluk af vigtige, morsomme eller på anden måde interessante begivenheder fra foreningens historie.
- 1883
24. januar. Frederiksborg Amts Skytteforenings 29. kreds, Farum stiftes.
- 1884
Man påbegynder legemsøvelser i Farum Kro.
- 1893
Salonskydning begynder med 16 drenge.
Præmieskydning ved Terkelskov hvor yngre som ældre skytter samt damer skyder på 400 alen.
- 1897
Dilettantkomedie opføres.
- 1906
Første gymnastikopvisning på Afholdshjemmet med et hold af 30 yngre og 12 ældre skytter under ledelse af seminarie- og gymnastiklærer Jensen, Jonstrup Seminarium.
- 1908
25 års jubilæum.
Festmiddagen afholdes på Farum Kro. Folketingsmand, oberstløjtnant Parkov holdt festtalen for skyttesagen. Skovfoged A. O. Pedersen modtog i forbindelse med sit 25 års formandsjubilæum et sølvdrikkehorn fra kredsens medlemmer. Ved festen serveredes gåsesteg, smør, ost, brød, bajer og snaps. Prisen var kr. 1,50. Der var 156 festdeltagere.
- 1921
På en mark tilhørende gårdejer Lars Jensen, Fuglsang ibrugtages en ny skydebane. Denne er beliggende i Stavnsholt cirka 2,5 km vest for Birkerød Sø.
- 1922
Skovfoged A. O. Pedersen dør 70 år gammel.
- 1923
40 års jubilæum.
- 1928
Samarbejde indledes med idrætsforeningen, og man øver gymnastik sammen.
- 1931
Bestyrelsen bliver delt i et skytte- og et gymnastikudvalg.
- 1933
50 års jubilæum.
Festmiddagen afholdes på Hotel Farum. Fru Clausen serverer svinekam, ost og øl. Prisen var kr. 2,50. Lærer Ougård holder festtalen.
- 1935
Trekantskydning med Ganløse og Måløv begynder.
- 1936
Man tager idræt, håndbold samt folkedans på programmet.
- 1937
8. september. Første fugleskydning afholdes.
Efter aftale med Herr Jensen, Jernbanehotellet, graver man ud under den store sal og laver selv de nødvendige indretninger til salonskydning. Til gengæld skal man ikke betale leje det første år.
Man forhandler med sognerådet om en ny sportsplads.
- 1940
Fugleskydning blev afholdt med luftbøsser grundet forbud mod skydning med salonrifler.
Ifølge protokollen mærker man ikke, at der er krig i Danmark. Alt foregår som sædvanligt med afholdelse af fugleskydning, almindelige skydninger, gymnastikopvisninger, fester, andespil, folkedans mm.
- 1941
Der øves sangkor.
- 1943
60 års jubilæum.
178 aktive og 150 passive medlemmer deltager i jubilæumsfesten.
- 1945
Da stadion kun må benyttes til kampe, lejer foreningen, med henblik på boldspil, et stykke jord af gårdejer Bech, Nygaard.
- 1946
12. december. Man begynder igen at skyde med salonrifler, efter at tyskerne havde lånt dem.
- 1948
65 års jubilæum.
Foreningen har 145 aktive og 231 passive medlemmer.
- 1954
Der afholdes propagandastævne på stadion med gymnastikopvisning, dans, fodbold, håndbold og idrætskonkurrence. Kommunen anmoder foreningerne om forslag til emner til oprettelse af et ungdomsnævn. Foreningen har 247 aktive medlemmer.
- 1956
Der stilles forslag om at dele foreningen i en gymnastik-, en idræts- og en skytteforening. På generalforsamlingen laver man 3 udvalg. Skytteforeningen overgår til egen protokol.
- 1957
Man vedtager at indsende andragende til Sognerådet om oprettelse af skydebane i den nye tilbygning til skolen.
- 1958
75 års jubilæum.
Der er 200 deltagere til jubilæumsfesten, og der opføres en revy af 30 minutters varighed.
- 1960
Skitse til nyt stadion fremlægges.
Der spilles håndbold på Farum Kaserne.
- 1962
Ny skydebane på Paltholmskolen tages i brug. Der er 15 og 50 m baner.
- 1969
Farum Skytteforening (F.S.F) bliver en selvstændig afdeling af Farum Skytte-, Gymnastik- & Idrætsforening (F.S.G. & I.).
- 1971
Pistolskydning tages på programmet.
- 1976
Skydning på Hanebjerg Skyttecenter begynder, da banerne i Bregnerød skal lukkes.
- 1978
Tegninger til nye baner afleveres til kommunen.
50 m banen på Paltholmskolen lukkes.
- 1983
100 års jubilæum.
- 1986
- 5. september. Indvielse af nye skydebaner og klublokaler under den daværende Paltholmskole
-